The Grand Thing IX

 

Event Contact:

Event Summary:

Date: May 22 , 2014 until May, 26 2014
Site opens at: 12:00 AM on May 22th 2014
Site closes at: 12:00 AM on May 26th 2014

Event site:
Columbia County Fairgrounds
58892 Saulser Rd. St. Helens, OR 97051

Click here for more information about this location such as site amenities, rules, and restrictions.



… Please note that Thursday the 22nd is for staff only, the
event starts at noon on Friday the 23rd …

The Grand Thing
IX

May 23th – May 26th,
2014

NEWS!!!

 

SITE MAP FOR
CAMPING is online at www.thegrandthing.org/maps.html 

 

Schedule still subject to minor
changes.

Friday

 

10:00 AM

Gate opens for
merchants

12:00 PM

Gate opens for
populace

3:00 PM


Equestrian: Open practice / Authorization
(3 hr)

8:00 PM


Teen: Meet and greet at the Teen Hall
(3 hr)

12:00 AM

Gate “officially”
closes, if you arrive later call the Event Steward, no one is
turned away.

   

Saturday

 

8:00 AM

Gate opens

8:00 AM


Archery: Range open for practice
(1 hr)

9:00 AM


Archery: Adult /

Child

Prize Tournament
(1 hr)

9:00 AM


Class:

New-Comer Classes at Great Hall (Contessa Ilaria)

(2 hr)

9:00 AM


Equestrian: Open practice / Authorization
(1 ½ hr)

10:00 AM


Archery:

Teen:

Prize Tournament
(1 hr)

10:00 AM


Thrown Weapon Practice: Knives, axes, and spears at archery
range
(1
hr)

10:00 AM

Opening Court at Monastery Barn
(Declaration of intent for equestrian championship)

10:30 AM

Armor inspection begins at
fighting field

11:00 AM

Multi-Weapons Tourney begins at
fighting field (3 hr)

11:00 PM


Children: Activities with the Baroness at Bjorgvin camp

(1 hr)

11:00 PM


Class:

Tablet weaving: Finnish Diagonals at Great Hall (Madrun
Gwehyddes)
(3 hr)

12:00 PM


Thrown Weapon: Practice and scoring knives, axe, and spears at
archery range
(1 hr)

12:00 PM


Children: Grand Thing lunch at Bjorgvin camp with Serena
Zane
(1
hr)

1:00 PM


Teen: Heraldry / Persona Development at Heralds Point

(2 hr)

1:00 PM


Class: Preserved foods of the Viking Age at Great Hall (Baron
Ref)
(1
hr)

1:00 PM


Equestrian: Norse Themed Tourney
(3 1/2 hr)

1:00 PM


Archery: Adult Prize Tournament
(1 hr)

2:00 PM


Archery: Range open for practice
(3 hr)

2:00 PM


Children: Swing Joust (50lbs & under) near Monestary, parents
required
(1
hr)

3:00 PM


Games: Caber Toss competition near erics (open to all ages)

(1 hr)

2:00 PM


Class:

Norse Embroidery at Great Hall (Maestra Aelianora de
Wyntringham)
(2 hr)

2:30 PM

Tiernan’s Domination
Tourney at fighting field (2 hr)

3:00 PM


Children: Activities with Robin Wright
(1 hr)

4:00 PM

Feast set-up begins (Great Hall
closed to everyone else until 5 PM)

5:00 PM

Feast / Great Hall open to
populace for setup

5:30 PM

Potluck Feast begins in Great
Hall (1 ½ hr)

7:00 PM

Baronial court at Great Hall (1
hr)

8:00 PM


Teen: Dance at Grand Hall
(4 hr)

8:30 PM

Grand Thing law giving ceremony
at Bjorgvinn or Monastery if it rains (45 min)

9:00 PM


Equestrian: “Torch Light” Tourney  at Arena

(1 hr)

10:00 PM

Norse Trade Blanket at
Artisan’s Village (3 hr)

 

 

Sunday:

 

6:00 AM


Class: How to Roast a Pig by the Kitchen / Gate area

(throughout the
day)

8:00 AM

Gate opens

9:00 AM


Archery: Range open for practice & Royal Rounds

(3 hr)

10:00 AM


Activities with Misty and Merrit 
(1 hr)

10:00 AM


Equestrian: Mounted Archery at arena
(2 hr)

10:30 AM

Armor inspection at
Castle

11:00 AM


Children: Activities with Robin Wright
(1 hr)

11:00 AM

Monastery Raid at Castle (3
hr)

11:00 AM


Thrown Weapons: knives, axes, and spears at archery range

(3 hr)

11:00 AM


Class: Viking Age Clothing for Fighting in the SCA at Great Hall
(Maestra Reganleif)
(2 hr)

12:00 PM


Children’s Tea Party at Great Hall, parents required

(1 hr)

1:00 PM


Equestrian: Demo Horses vs Humans at Monastery Hall

(1 hr)

1:00 PM


Teen: Lampwork  demo/class by Sanan and Enid at Great
Hall
(3
hr)

1:00 PM


Class:

New-Comer Classes at Great Hall (Contessa Ilaria)

(2 hr)

2:00 PM


Thrown Weapons Competition: Knives, axe, and spears at archery
range
(2
hr)

2:00 PM


Children: Monastery Raid at castle
(1 hr)

3:00 PM

Memorial Axe tournament at
fighting field (2 hr)

3:00 PM


Games: Sheaf Tossing near erics
(2 hr)

3:00 PM


Equestrian: Open riding practice at arena
(2 hr)

4:00 PM


Archery: Range open for practice & Royal Rounds

(2 hr)

5:00 PM

Baronial and Prize Court at
Grand Hall (1 hr)

6:00 PM

Pig Feast fund raiser for
Dragon’s Mist (please bring side dish and cash donation) at
BBQ (2 hr)

7:00 PM


Games: Baron Raul’s “Cut the braid contest”
(Adult only women’s and men’s
division)
(1
hr)

7:00 PM


Teen: Bardic (Medieval Improv) by Jade as Enid at stage behind
merchants row
(3 hr)

8:00 PM

Adult Bardic in Monastery (2
hr)

8:00 PM


Archery: Dismantle the backdrop and clean-up area

(1 hr)

8:00 PM


Equestrian: Tear down and packing up at arena
(1 hr)

10:00 PM


Games: Adult Hops recycling competition (Spear the Beer) by
eric
(2
hr)

   

Monday:

 

9:00 AM


Equestrian: Open riding at arena
(2 hr)

10:00 AM

Castle tear down (1
hr)

11:00 AM


Teen: Clean-up and tear down at Teen Hall
(1 hr)

1:00 PM

Site closes you must be off
site or we are charged extra!

 

The following are
descriptions from the teachers for their classes to be held at
Grand Thing. 


Dame Madrun – 


The class: Tablet weaving: Finnish Diagonals (3hrs.) (Madrun
Gwehyddes)


This class will explore the Iron Age use of the “Egyptian
Diagonals” technique of tablet weaving originally used by
Finnish weavers c. 1100-1300.  Students will learn to warp the
tablets, weave several designs, and how to read pattern
drafts.  Max. 6 students.  Students should bring a chair,
and note-taking materials. Instructor will supply everything
else.  Materials fee: $5


——


Maestra Aelianora de Wyntringham –


The Class:  Norse Embroidery


The class will teach simple embroidery stitches found on
archaeological finds 
at
Oseburg and Mammen and utilize designs from the finds at Mammen
(all 
9th-10th
C AD).  No skills in embroidery are needed to start with
Norse 
needlework. 
Please bring your scissors, close-up glasses if you need
them.  If 
you
have a small embroidery hoop bring it, otherwise the instructor
will supply 
one. 
The instructor will supply fabric, design, thread.  If you
have colors 
you
wish to use (e.g. to match clothing, etc) bring DMC embroidery
floss in 
those
colors; otherwise the instructor will supply a selection of floss
in many 
colors
from which to choose.  Cost for class: 5$.  Max students:
6.  Length of class 1.5 to 2 hours.

——-

 

HE Refr
– 


Preserved foods of the Viking Age


We will discuss and sample various preserved food products that
would have been possible in Viking Age Scandinavia, as well as go
over how to make them, where to source ingredients and
cultures.  We will also go over how these food products would
have fit into daily life during the period, and how you can make
use of them while camping at events.


If people could bring cups/plates/forks for sampling that would be
great.  No cost.

 


New this year I am going to make one of the barns available for
“camping without a tent” as a Baronial travel fund raiser. There
are (50) 12′ x 12′ stalls available $20 each. They are nice and
clean, just lay down a tarp and some carpets and you are all set.
Even if it rains you will not have to pack down a wet tent. Contact
me if you want to reserve one of these spots.  Baron Ivon
Drengr – gebarber2001@yahoo.com.
  


The Barony of Stromgard invites
you to the ninth Annual Grand Thing.  This is a period event
focusing on Nordic and Irish traditions of the Viking era with
fighting, contests, games, and a Grand Feast!  Based on the
“Thing” where
 free
people of the community would meet and settle issues of
law.

 

PRIZE FOR BEST NORSE ENCAMPMENT!
“WITNESS!”

 

Fighting: Multi-Weapons
Tournament with five weapons styles (sword & shield, axe &
shield, spear & shield, two-handed axe, and two-handed spear)
with a Master Grendal Damascus Axe as prize, a Memorial Great Axe
Tournament (bring word fame of the fallen in song, prose, or saga
to enter), a Monastery Raid (where you keep what booty you can
escape with), and a Domination Tourney where not just your skill is
tested but your courage and valor as well. Can you withstand the
Storm of Steel? 

NEWS!!!

New for the fighters – we are
going back to the original multiweapons tournament with matched
weapons made by Knights of An Tir.  Our Champion Sir Daegar
Fairhair and Sir Dublin O’GuinnSilverwolf will each make a matching
set of two-handed spears.  Master 
Nikolai Grendal Gornych and
Duke Tiernan mor dal Cais with each make a matching set of
two-handed axes.  Sir Ataias ek Paralatae will make
matched sets of one-handed spears and axes.

Also Sir Dublin tells me the
theme for this years Monestary Raid is “The Blood of Heroes” four
man teams will raid; one armed with sword and shield, one armed
with axe, one armed with spear, and one unarmed but ready to carry
away the loot.  Put together your team before the event or get
matched up on site.  It should be fun with loot for
everyone.


See website for detail on Feast,
Classes, Contests in Archery, Equestrian, & Best Hospitality.
www.thegrandthing.org

 

Equestrian activities in a
groomed out-door arena with free indoor stalls.  If bringing
horses, contact HL Macha the Determined (macha@dragonsden.com)

Teen and youth activities all
weekend.

 

Large groups contact
Landocrat.
James
Sayer 
jamessayer@bardicfire.com

Site opens 12PM (merchants 10AM)
on Friday closes 12PM Monday.

Site fee: Adults-$20 at-gate
15.00-prereg (Non-member add $5), under 18 free.  Day-pass
$10.00. 

Make checks payable to: Barony of
Stromgard, SCA Inc. 

P.O. Box 5548 Vancouver, WA
98668

 

Merchant fee: A donation of your
choice to prize chest.  Contact Merchantcrat Stanton at


macllyr@hotmail.com

Pre-Registration: ACCEPS
– 
http://acceps.ansteorra.org/index.php or www.thegrandthing.org

 

10% of all profits will be
donated to the Kingdom Travel Fund.

 

Autocrat: Baron Ivon Drengr
(Jerry Barber)

gebarber2001@yahoo.com
(360)253-2350 not after
10PM.

 

 

 



Add all events from Kingdom of An Tir to your personal calendar (ical format)

Loading Map....


This page was last updated: November 5, 2018
This event has not completed its EIF form
This event's waivers have NOT been marked as received by the Senechal's Waivers Deputy