Grand Thing VIII

 

Event Steward: Edward Ean Anderson

Event Summary:

Date: May 24 , 2013 until May, 27 2013
Site opens at: 12:00 AM on May 24th 2013
Site closes at: 12:00 AM on May 27th 2013

Event site:
Columbia County Fairgrounds
58892 Saulser Rd. St. Helens, OR 97051

Click here for more information about this location such as site amenities, rules, and restrictions.




The Grand Thing VII


Barony of Stromgard


May 24th – May 27th,
2013


 


The Barony of Stromgard invites you
to the 8th Annual Grand Thing.  This is a period event focusing
on Nordic and Irish traditions of the Viking era with fighting,
contests, games, time to learn new things and a Grand Feast. come
and spend teh week end with friends and help us have a great
event.


 


PRIZE FOR BEST NORSE
ENCAMPMENT!


 


Fighting: Multi-Weapons Tournament
with five weapons styles (sword & shield, axe & shield,
spear & shield, two-handed axe, and two-handed spear) with a
Master Grendal Damascus Spear as the prize, a Memorial Great Axe
Tournament (bring word fame of the fallen in song, prose, or saga
to enter), a Monastery Raid (where you keep what booty you can
escape with), and a Domination Tourney where not just your skill is
tested but your courage and valor as well. Can you withstand the
Storm of Steel? 


 


Equestain events are planned,
there are stalls and two good size areana to play
in.

 


See website for detail
on.

www.thegrandthing.org


 


 
Large groups contact
Landocra
HL
James Sayer 
at 
jamessayer@bardicfire.com .



Site
opens 12PM (merchants 10AM) on Friday closes 1PM
Monday.
 Please
help the staff and be off site by 1pm please.


Site fee: Adults-$20 at-gate
15.00-prereg (Non-member add $5), under 18 free.  Day-pass $10.00. 


Make checks payable to: Barony of
Stromgard, SCA Inc. 


 


Merchants:  Contact Merchantcrat Stanton
at

macllyr@hotmail.com

for
registration and donation fee


 


Pre-Registration:
ACCEPS 
http://acceps.ansteorra.org/regit/kingdom_event_display.php?kid=9 or

www.thegrandthing.org


 


10% of all profits will be donated
to one of the Kingdom Travel Funds.


 


Autocrat:Earl Edward Ean Anderson
@

ed.carthell@weyerhaeuser.com


(360)247-5980 not after
10PM.


 

 


Schedule of Events (Subject to change until the
event)

 

 

Friday

 

10:00 AM

Gate opens for
merchants

12:00 PM

Gate opens for
populace

3:00 PM


Equestrian: Open practice / Authorization
(3 hr)

9:00 PM


Teen: Meet and greet at the Teen Hall
(2 hr)

12:00 AM

Gate “officially”
closes, if you arrive later call the Autocrat, no one is turned
away.

   

Saturday

 

8:00 AM

Gate opens

8:00 AM


Archery: Range open for practice
(1 hr)

9:00 AM


Archery: Adult /

Child

Prize Tournament
(1 hr)

9:00 AM


Class: Don’t be “Skyred” to Make Viking Age
Cheese at BBQ area
(2 hr)

9:00 AM


Class: Viking Navigation and the Sunstone at Great Hall

(2 hr)

9:00 AM


Equestrian: Open practice / Authorization
(1 ½ hr)

10:00 AM


Archery:

Children’s Prize Tournament
(1 hr)

10:00 AM


Thrown Weapon Practice: Knives, axes, and spears at archery
range
(1
hr)

10:30 AM

Armor inspection begins at
fighting field

11:00 AM

Opening Court at Monastery Barn
(Declaration of intent for equestrian championship)

11:30 AM

Multi-Weapons Tourney begins at
fighting field (3 hr)

12:00 PM


Class: How to Sharpen Knives and other Tools at Great Hall

(2 hr)

12:00 PM


Class: Men and Women’s clothing in Iron Age Finland at Great
Hall
(2
hr)

12:00 PM


Thrown Weapon: Practice and scoring knives, axe, and spears at
archery range
(1 hr)

12:00 PM


Teen: Lampwork  demo/class by Sanan, Enid, and Aesa at Great
Hall
(3
hr)

12:30 PM


Children: Grand Thing lunch at Bjorgvin camp with Master
Lonergan
(1
hr)

1:00 PM


Equestrian: Norse Themed Tourney
(2 hr)

1:00 PM


Archery: Adult Prize Tournament
(1 hr)

2:00 PM


Archery: Range open for practice
(3 hr)

2:00 PM


Children: Active and Passive Games at Pied Piper Area

(2 hr)

2:00 PM


Children: Swing Joust (50lbs & under) near Monestary, parents
required
(2
hr)

2:00 PM


Games: Caber Toss competition near erics (open to all ages)

(2 hr)

2:00 PM


Class: Finnish Coil Embellishment at Gazebo
(2 hr)

2:00 PM


Class: Fingerloop Braid outside of Great Hall
(2 hr)

2:30 PM

Tiernan’s Domination
Tourney at fighting field (2 hr)

3:00 PM

Feast set-up begins (Great Hall
closed to everyone else until 5 PM)

3:00 PM


Equestrian: Mounted Archery
(2 hr)

4:00 PM


Teen: Kumihimo Weaving Class by Sannan
(2 hr)

5:00 PM

Feast / Great Hall open to
populace for setup

5:30 PM

Potluck Feast begins in Great
Hall (1 ½ hr)

7:00 PM

Final Baronial court of Tiernan
and Miranda / Royal Court at Great Hall (1 hr)

8:30 PM

Grand Thing law giving ceremony
at Bjorgvinn or Monastery if it rains (45 min)

8:00 PM


Teen: Dance at Grand Hall
(4 hr)

10:00 PM

Norse Trade Blanket at
Monastery (3 hr)

   

Sunday:

 

6:00 AM


Class: How to Roast a Pig at BBQ area
(throughout the day)

8:00 AM

Gate opens

9:00 AM


Archery: Range open for practice & Royal Rounds

(3 hr)

9:00 AM


Class: Cast Iron Cookware 101: Proper care and feeding of at Great
Hall
(7
hr)

9:00 AM


Class: Viking Design for Embroidery and Decoration at Great
Hall
(2
hr)

10:00 AM


Teen: Bigger and Better SCA style by HL Lissette De La Rose at Teen
Hall
(2
hr)

10:00 AM


Equestrian: Mounted Games practice and qualifications at
arena
(2
hr)

10:30 AM

Armor inspection at
Castle

11:00 AM

Monastery Raid at Castle (3
hr)

11:00 AM


Thrown Weapons: knives, axes, and spears at archery range

(3 hr)

1:00 PM


Equestrian: Demo Horses vs Humans at Monastery Hall

(1 hr)

1:00 PM


Children’s Tea Party at Great Hall, parents required

(1 hr)

2:00 PM


Thrown Weapons Competition: Knives, axe, and spears at archery
range
(2
hr)

2:00 PM


Children: Active and Passive games at Pied Piper area

(2 hr)

2:00 PM


Teen: Youth Heavy Armor Tournament at fighting field

(1 hr)

2:00 PM

Memorial Axe tournament at
fighting field (2 hr)

2:00 PM


Class: Camping without a cooler, Viking Style at BBQ Area

(2 hr)

2:30 PM


Equestrian: Crest Combat / Mounted Combat an Area

(1 ½
hr)

3:00 PM


Teen: Norse Wire Weaving Class by Aesa at Teen Hall

(2 hr)

3:00 PM


Games: Sheaf Tossing near erics
(2 hr)

3:00 PM


Equestrian: Open riding practice at arena
(2 hr)

4:00 PM


Archery: Range open for practice & Royal Rounds

(2 hr)

5:00 PM

Baronial and Prize Court at
Grand Hall (1 hr)

6:00 PM

Pig Feast fund raiser for
Dragon’s Mist (please bring side dish and cash donation) at
BBQ (2 hr)

7:00 PM


Games: Baron Raul’s “Cut the braid contest”
(Adult only women’s and men’s
division)
(1
hr)

7:00 PM


Teen: Bardic by Gwyn at stage behind merchants row

(3 hr)

8:00 PM

Adult Bardic in Monastery (2
hr)

8:00 PM


Archery: Dismantle the backdrop and clean-up area

(1 hr)

9:00 PM


Equestrian: “Torch Light” Tourney  at Arena

(1 hr)

10:00 PM


Games: Adult Hops recycling competition (Spear the Beer) by
eric
(2
hr)

   

Monday:

 

9:00 AM


Equestrian: Open riding practice at arena
(2 hr)

10:00 AM

Castle tear down (1
hr)

11:00 AM


Teen: Clean-up and tear down at Teen Hall
(1 hr)

11:00 AM


Equestrian: Tear down and packing up at arena
(1 hr)

1:00 PM

Site closes you must be off
site or YOU are charged extra!

 

New class
added:

9
AM


Class: Cheesmaking 101: Mozzarella at Great Hall Kitchen


(3 hr)

 



Add all events from Stromgard to your personal calendar (ical format)

Loading Map....


This page was last updated: November 5, 2018
This event has completed its EIF form