A&S, Days of Dance and Newcomers

 

Hosted By Device of Lions Gate

The Barony of Lions Gate (Vancouver, BC )

Event Summary:

Date: February 7 , 2009 until February, 8 2009
Site opens at: 12:00 AM on February 7th 2009
Site closes at: 12:00 AM on February 8th 2009

Event site:
New Westminster Masonic Lodge
508 Agnes Street New Westminster, BC

Click here for more information about this location such as site amenities, rules, and restrictions.



  Lions Gate Arts and Sciences Defenders, Day of
Dance and Newcomers

Feb 7 & 8 2009
Masons Hall New Westminster
508 Agnes Street (Entrance round the back off of Victoria)

Gate opens at 9:30 both days.
Site closes at midnight on Saturday and 6 pm on Sunday
Site fee
Adult $10
youths 13-18 $5
Child 12 and under FREE
Family cap $25
Revel only $5

Autocrat: Alienor Sanz-Argent  (Margaret Sutherland)
e-mail: sanz-argent@yahoo.ca
phone: (604) 568-3391

Co-Autocrat: Morweena (Marion Drakos)
e-mail: morweena@yahoo.ca
phone: (778) 232-4510

SCHEDULE
SATURDAY FEBRUARY 7TH

9:30 a.m.:
Gate Opens

Downstairs Hall (all day)
Available for
socializing and working on projects (all day)

Arts and Sciences & Guilds Displays in the Red
Room (all day)
hosted by Mary Ostler (42vince@gmail.com)
please note, no food or drink at any time in the
Red Room

10:00 a.m.
Newcomers Class – Introduction to the SCA
in the
Library, emceed by Mistress Elizabeth Braidwood (3 hours)

1:00 p.m.
Lunch
Available to purchase from the
kitchen, or bring your own (1 hour)

2:00 p.m:
Rapier Class/Demo
in the main hall,
first floor
contact Lady Mariko at
email.korinne@gmail.com

Medieval Hoods with HL Aelana Cordovera (1
hour)
Classroom to be announced

Fingerloop Braiding with
Myrrim
(2 hours)
taught by Lady Myrrim de Lancastre

Beginners Dance with HL Cara D’Aquila (1
hour)
far end of the Red Room

A Day in the Life with Kathryn
Garnett (1 hour)
Bring your sense of humor!
Classroom to be announced.

3:00 p.m.
Beer Making Chat with Caermgen (1
hour)
corner of downstairs hall

Introduction to Leather Tooling with Mistress
Agnes
(1 hour)
taught by Mistress Agnes

Pattern Drafting with Kathryn Garnett (1
hour)
Bring your favourite t-shirt to use as a pattern
Location to be announced

Opus Anglicanum: English embroidery with HL Aelana
Cordovera
(2-3 hours)
Classroom
to be announced

4:00 pm:
Drawing Celtic Knotwork (2 hours)
taught by Lady Myrrim de Lancastre

Everyday Alchemy: Substances & Materials of the
Middle Ages
(1 hour)
taught by Dr. Carus
in the entrance chamber to the Red Room

Middle Eastern Dancing with Rahil (1-2
hours)
In the cloak room (small classroom on 2nd floor by
the red room)

Learn to Sew with Kathryn Garnett (1.5
hours)
Bring about five yards/meters of pre-washed fabric, thread,
and scissors
classroom to be announced

15th Century French Basse Dance with Lady Sara de
Bonneville
(1 hour)
(contrasted against Italian dance at the same time)
in the far end of the Red Room

5:00 p.m.
Fifteenth Century Italian Dance with Lady
Sara de Bonneville (1 hour)
far end of the red Room

6:00 pm – midnight:
Potluck dinner
Please bring a dish to feed 5-6
people.  The Barony will supply a main dish of roast
lamb.  Main dish prepared by HL Shareef  (be warned
he spices his lamb very well indeed).  Can’t potluck due
to food issues or allergies? Feel welcome to bring your own
supper and still join us for supper.

Court

Revel (cost for revel only, $5)
Brought to you by the Lions Gate Party Goddesses Anika and
Morweena

SUNDAY FEBRUARY 8TH

9:30 a.m.
Gate Opens

A&S Defenders Contest, Downstairs Hall
O
rganized by the current champion Master John
MacAndrew (lionsgater@yahoo.com)
For details about the defenders’ tournament, see the end of
this schedule*

10:30 a.m.
Ukrainian Dancing with Jeanne of Ramsgaard
(1.5
hours)
far end of the Red Room

11:00 a.m.:
Introduction to Scribal Arts with Tamsyn le Rous
(1
hour)
in the library

Onigiri: Japanese rice balls with Lady
Mariko
(1 hour)
classroom to be announced

Persona Development with HL Rose (1
hour)
classroom to be announced

Period nocks and Fletching Methods with Jaqueline
Lefleur
classroom to be announced

12:00 pm:
Fingerloop Braiding with Aspasia
Classroom to be
announced

Brion and Tessa teach English Country Dance
(1 hour)
classroom to be announced

SCA Etiquette with HL Rose (1 hour)
classroom to be announced

1:00 pm
Lunch
Available to purchase from the kitchen, or
bring your own (1 hour)

2:00 pm:
Mead Making with Mikhail
(2
hours)
in the downstairs hall kitchen

Heavy FightingClass/Demo (1.5
hours)
in the main hall, first floor
contact HL Morweena at mailto:morweena@yahoo.ca

Pied Piper Activities for Kids and
Parents

organized by Lions Gate Pied Piper Tamsyn le Rous (tamsynlerous@gmail.com)
please note, Pied Piper is not a babysitting service,
parents are expected to be there with their children

Middle Eastern Dancing with Rahil
class to be announced

SCA Costuming with Rose
classroom to be
announced

3:00 pm:
Closing Court

After court:
help us pack up, clean up, and get home by 6 pm!

******************************************************************************

 

* Details of the Lions Gate Arts and Sciences
Defender Tourney

This year’s competition has two parts:

First: One entry – art or science worth a possible 100
points. (judging forms to be 60% based on art and 40% based
on documentation)

Second: An additional page of documentation on the
submitter’s persona and how the entry relates to such. Worth
a possible 30 points.

Judging criteria for the first entry:

1. ART (total 60 points)

A.        Visual (10 points)

– Initial impression 1-5 points
– Display 1-5 points

B.        Authenticity of
design and process (25 points)

– Final piece looks historically accurate 1-5 points
– Design of object makes use of period styles, cuts, shapes,
silhouettes, space 1-5 points
– Period methods used in creating the piece 1-5 points
– Period materials used in creating the piece 1-5 points
– Processes used were appropriate to the final piece. 
1-5 points

C.        Technical
Ability (10 points)

– Overall finished quality of the piece, entrant demonstrated
a mastery of techniques, materials, execution. 1-10
Complexity of the piece (15 points)
– Process involved in creating the piece was time consuming
1-5 points
– A large amount of skill was used to create the piece 1-5
points
-Many different techniques and/or working with numerous
elements were required. 1-5 points

2. DOCUMENTATION

A.        Oral
presentation (15 points)

– Entry presented in a clear and organized manner 1-5
points
– Depth of knowledge displayed during presentation 1-5
points
– Ability to field questions.  1-5 points

B.        Documentation
(25 points)

– Description of where and when the entry would be from. 1-5
points
– Process used in the interpretation and creation of the
piece and suitable rationales for departure from period. 1-5
points
– Quality of sources used.  1-5 points
– Organization of documentation.  1-5 points
– Topic was hard to research. 1-5 points

Part 2

Persona documentation – 15 points

A&S entry and it’s relation to your persona – 15 points.

 



Add all events from Lions Gate to your personal calendar (ical format)

Loading Map....


This page was last updated: November 5, 2018
This event has not completed its EIF form
This event's waivers have NOT been marked as received by the Senechal's Waivers Deputy